Aquest blog s'ha traslladat a una adreça nova: blog.carlesbellver.com.

dimecres, 26 de setembre del 2007

OpenOffice.org Aqua (alfa)

Des d'aquest estiu està disponible una versió Aqua de l'OpenOffice.org 2.3.0, el programari ofimàtic lliure per excel·lència. Però aneu alerta que és una versió alfa: en fase de desenvolupament i per tant encara inestable!

Aqua és la interfície gràfica dels Macs. Fins ara l'OpenOffice.org per a Mac ha estat disponible amb interfície X11 (la interfície clàssica d'Unix) i en una versió quasi-Aqua batejada com a NeoOffice. En realitat, NeoOffice i la nova versió Aqua tenen un aspecte molt similar. NeoOffice potser sembla una mica més lent.

dilluns, 24 de setembre del 2007

Vixy.net, o com passar vídeos de YouTube a l'ordinador, a l'iPod o al mòbil

Vixy.net és un web que permet convertir vídeos de YouTube (i d'altres llocs) a diversos formats. Només cal donar-li l'adreça de la pàgina web on hi ha el vídeo i dir-li en quin format el volem. Els formats possibles ara mateix són:

  • AVI (DivX + MP3)
  • QuickTime (MPEG-4 + MP3)
  • MP4 (MPEG-4 + AAC) per a iPod i PSP
  • 3GP (MPEG-4 + AAC) per a telèfons mòbils
  • MP3 (extrau només l'àudio)

Es tracta d'un servei gratuït. A més a més, el conversor de FLV (Flash Video, el format que utilitzen YouTube i altres webs similars) a MPEG-4 és programari lliure (codi font disponible en http://sourceforge.net/svn/?group_id=183657).

dimecres, 19 de setembre del 2007

Còpies anteriors a l'original? (paradoxes temporals marca Microsoft)

beontime.gifNormalment faig còpia dels meus documents en un clauer USB, formatat amb sistema de fitxers FAT32 (el format normal de Windows) per tal que sigui fàcil d'usar en qualsevol ordinador amb Windows, Linux o Mac OS X.

Aquesta còpia, l'actualitzo mitjançant rsync (el programa estàndard de sincronització de directoris en sistemes Unix) de manera que només es copien els fitxers modificats. Darrerament, però, m'havia adonat que també es copiaven cada vegada alguns -molts- fitxers vells, no modificats des de feia temps. Aparentment, la data de modificació era correcta, coincidia en l'original i en la còpia. Per què, doncs, es tornaven a copiar aquests fitxers?

Una inspecció més acurada em va donar la pista: en tots aquests fitxers problemàtics, la data de la còpia era un segon anterior a la data de l'original. Per exemple, si la data d'un fitxer del meu disc dur és "17 de setembre de 2007 17:41:53", la data de la còpia d'aquest fitxer al clauer era "17 de setembre de 2007 17:41:52". És a dir, la còpia era un segon anterior i per tant rsync entenia que era més vella que l'original. Llavors copiava el fitxer, però misteriosament es tornava a desar amb una data un segon anterior a l'original. Un cercle viciós. Sorprenent i intrigant.

L'explicació del misteri, en Google i en la documentació del FAT32. Resulta que en aquest sistema de fitxers, Microsoft utilitza 16 bits per registrar l'hora de modificació, però dividits d'una manera sui generis: 5 bits per a l'hora, 6 bits per als minuts... i només queden 5 bits per als segons, és a dir, 32 valors possibles, de 0 a 31, insuficients per als 60 segons que té un minut :-( La solució de Microsoft consisteix a dividir els segons reals per dos i agafar la part entera: int (53/2) = 26. Després cal multiplicar per dos aquest valor a fi d'obtenir -aproximadament- els segons originals: 26*2 = 52. Heus ací el segon que faltava!

El meu contraatac ha consistit a utilitzar psync en lloc de rsync. Psync és escrit en perl i per tant més fàcil d'adaptar. Tocant només una línia, he aconseguit que no es tinguin en compte les diferències de menys de dos segons en les dates dels fitxers i tot ha tornat a ser normal en les meves còpies :-)

(En altres sistemes de fitxers, i en general en el món Unix, açò no pot passar. En Unix les dates es computen com a nombre de segons transcorreguts des d'un moment històric definit arbitràriament: l'1 de gener de 1970. Si els inventors de l'Unix haguessin estat devots hermeneutes, podrien haver agafat el 23 d'octubre del 4004 abans de Crist, que és quan es va produir la creació del món segons aquell bisbe irlandès.)

Actualització febrer de 2009.- En versions posteriors del rsync inclòs amb el Mac (potser a partir del Leopard?) aquest problema de sincronització amb sistemes de fitxers FAT32 es pot resoldre molt fàcilment mitjançant l'ús del paràmetre --modify-window, que permet definir un interval de temps en segons dins del qual dues dates de modificació seran considerades idèntiques. Amb --modify-window=1 (que vol dir que una diferència d'un segon no compta) ja ho tenim arreglat :-)

--modify-window When comparing two timestamps rsync treats the timestamps as being equal if they are within the value of modify_window. This is normally zero, but you may find it useful to set this to a larger value in some situations. In particular, when transferring to Windows FAT filesystems which cannot represent times with a 1 second resolution --modify-window=1 is useful.

dimarts, 18 de setembre del 2007

Cotig, corrector gramatical lliure en català

Softcatalà informa: Disponible la versió preliminar del Cotig: el corrector gramatical lliure en català. Cotig ha estat desenvolupat per la UPF i finançat per la Generalitat de Catalunya. N'hi ha una modalitat en línia i un seguit de versions per a Firefox, OpenOffice.org, etc., fins i tot una amb editor propi.

La versió en línia no m'ha funcionat amb el Safari, però amb el Firefox sí. La versió d'editor propi i el connector Firefox tampoc no m'han funcionat, però cal tenir en compte que encara està en proves :-(

Pàgina provisional en la UPF: El Corrector.

diumenge, 16 de setembre del 2007

Com puc reproduir fitxers .wma amb iTunes?

  1. En primer lloc, cal tenir instal·lat els components de QuickTime de Flip4Mac WMV, que permeten reproduir Windows Media Audio/Video mitjançant QuickTime.
  2. Obriu el fitxer .wma amb QuickTime Player.
  3. Deseu-lo ("Guardar como...", llicència Pro imprescindible) com a "película de referencia". S'aconsella posar extensió .mov al nou fitxer.
  4. Importeu la "película de referencia" en iTunes. Ja s'hi pot reproduir :-)
  5. Si voleu, ara podeu seleccionar la pista en iTunes i convertir-la en MP3 o ACC per mitjà del menú "Avanzado".

El mateix truc serveix per incorporar a la biblioteca d'iTunes l'àudio de qualsevol fitxer que sigui compatible amb QuickTime.

dijous, 13 de setembre del 2007

Vaig actualitzar una aplicació i ara no puc iniciar-la des del Dock

Això m'ha passat avui amb el Cyberduck. Ahir l'aneguet groc em va avisar que estava disponible una nova versió del programari i ell mateix es va encarregar de baixar-lo i d'actualitzar-se. Després vaig continuar utilitzant-lo sense cap problema. Però avui, he anat a iniciar-lo fent clic a la icona del Dock i no s'obria pas, tot i que la icona semblava normal, no es transformava en el típic interrogant que indica que l'aplicació ja no hi és :-(

Quina era la causa del problema? Que el procés d'actualització havia llençat la versió anterior del Cyberduck a la paperera, però per alguna raó no l'havia buidada. La icona del Dock apuntava, doncs, a un programari que a hores d'ara era a la paperera, i, com ja sap tot usuari de Mac, no es pot iniciar una aplicació des de la paperera.

Quina és la solució: buidar la paperera, suprimir la icona del Dock, obrir el Cyberduck des de la carpeta d'Aplicacions i tornar a desar la icona al Dock :-)

(Suposo que és un error del procés d'actualització. M'imagino que el procediment normal no és substituir tot el directori .app, sinó la part que calgui dels seus continguts, de manera que la icona del Dock continui apuntant al lloc correcte. Ho recercaré una mica.)

dimecres, 12 de setembre del 2007

Cyberduck 2.8

Nova versió de Cyberduck, programari lliure d'FTP per a Mac (amb interfície en català inclosa).

dilluns, 10 de setembre del 2007

Vienna 2.2

Vienna RSS ReaderNova versió de Vienna, lector RSS/Atom de Mac. Entre els canvis més destacables:

  • Interfície millorada
  • Cerca i filtres millorats
  • Compatibilitat amb fitxers adjunts (p. ex. podcasts)

dimecres, 5 de setembre del 2007

Bean 0.9.7.2: un processador de textos per a Mac sense complicacions

Nova versió de Bean, un processador de textos "petit, simple" que és com una versió ampliada del TextEdit d'Apple i a més a més és programari lliure. Es basa en el mateix nucli que el TextEdit -el Cocoa Text System d'Apple, que forma part del Mac OS X- i per tant n'inclou totes les característiques i avantatges ja coneguts, com ara la verificació ortogràfica. Combinat amb CocoAspell (i el corresponent diccionari català) sens dubte es fa una opció molt atractiva.

I per acabar-ho d'adobar, em consta que aviat hi haurà traducció al català del Bean :-)

diumenge, 2 de setembre del 2007

Adaptador ethernet ((null))

Si el vostre mac es fa un embolic i comença a detectar múltiples interfícies de xarxa "Adaptador ethernet ((null))"... A mi em va passar aquest estiu i per sort vaig trobar l'explicació i la solució del problema, a través dels fòrums d'Apple, en Mac OS X Hints: Reset persistent network interface BSD names.

Per arreglar-ho ràpidament només caldria: 1) moure un parell de fitxers del preferències p. ex. a la paperera, o a l'escriptori, 2) reiniciar el mac i 3) tornar a configurar les dades de xarxa en les preferències del sistema (per tant, convé que abans us hàgiu apuntat els paràmetres de xarxa).

Podeu moure així via Terminal els fitxers implicats:

sudo mv /Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist /Library/Preferences/SystemConfiguration /preferences.plist ~[el vostre nom d'usuari]/Desktop

Actualització: de vegades també pot tindre la culpa un adaptador Bluetooth que tingueu endollat en un port USB. Proveu a treure'l, moure els fitxers de preferències i reiniciar el Mac...

dissabte, 1 de setembre del 2007

Mida de pàgina personalitzada

A més d'oferir les mides de pàgina estàndard (A4, A5, etc.) i altres específiques del controlador d'impressora (p. ex. paper fotogràfic), el quadre de diàleg de configuració de pàgina del Mac OS X permet crear i desar mides de pàgina personalitzades, accessibles per a qualsevol aplicació... sempre que no us passi com a mi: no he pogut posar nombres decimals en les dimensions horitzontal i vertical :-(

Els nombres que introdueixo s'arrodoneixen quan passo a un altre camp, i he comprovat que no es tracta només d'un problema de visualització. Tanmateix, les mides de pàgina estàndard sí que apareixen amb decimals. No sé si hi ha una solució més fàcil, però de moment m'ha servit aquesta: editar amb el Property List Editor (disponible en les Xcode Tools del disc d'instal·lació del sistema) el fitxer on es desen aquestes definicions de pàgina personalitzades. Heus ací el camí del fitxer:

~/Library/Preferences/com.apple.print.custompapers.plist

És a dir, dins de la carpeta Library/Preferences del directori de l'usuari. Després d'haver creat una definició amb les dimensions arrodonides, només caldrà editar les propietats 'width' i 'height', en punts d'impressora a 72 DPI. És a dir, una polzada són 72 punts i un centímetre 28,346457 punts (una polzada són 2,54 mil·límetres). Per a una mida de pàgina de 15 x 22,5 cm tindríem doncs:

witdh = 425,196850 (15 * 28,346457)
height = 637,795276 (22,5 * 28,346457)

Et voilà!

Etiquetes