Aquest blog s'ha traslladat a una adreça nova: blog.carlesbellver.com.

divendres, 28 de desembre del 2007

L'iPhone com a suport de lectura

screen shots

Scott McNulty se sorprèn que Wired hagi inclòs l'iPhone obert (jailbroken) en la llista dels Top 10 Gadgets of 2007. Diu que ell el va tenir obert menys d'una hora, perquè no va trobar res per instal·lar-hi que valgués la pena.

Jo en part l'entenc. Entre els centenars d'aplicacions, utilitats i galindaines de tota mena disponibles via l'instal·lador clandestí, amb prou feines n'hi hauria cap vertaderament profitosa. Bé, si tens un iPod touch sens dubte et pot interessar ficar-hi les aplicacions de l'iPhone que Apple va preferir deixar-ne fora: els mapes de Google o les notes, per exemple, o el correu electrònic. Però a banda d'això, el que trobo a faltar de debò és la possibilitat de carregar-hi els meus documents en format PDF. Tothom que ho ha provat està d'acord que aquesta pantalleta tàctil de 480 píxels resulta d'allò més còmoda i plaent com a suport de lectura, molt més del que hom pugui pensar a priori d'un aparell tan petit. Llegiu si voleu una opinió autoritzada en el bloc The Reader («On Books and Technology, Today and Tomorrow»).

Ara per ara, tanmateix, Apple no permet que l'usuari transfereixi els seus PDF a l'iPhone o iPod Touch. Probablement -s'admeten apostes- ho farà en una propera actualització del programari, però de moment només es poden llegir, amb el Safari, els PDF que hi hagi en un servidor web.

La solució temporal, encara que sembla matar mosques a canonades, consisteix a tenir un servidor web en el mateix iPhone, de manera que puguis connectar-te amb el Safari al localhost (127.0.0.1) i llegir els teus fitxers. Sortosament, l'Apache o el Lighttpd són a l'Installer.app :-) Només per això ja pagava la pena el jailbreak. M'he passat els fitxers amb el Cyberduck i he fet la prova d'utilitzar l'iPod touch com a biblioteca mòbil. Puc dir que els PDF de The Paris Review, quin goig, s'hi llegeixen meravellosament.

3 comments:

Unknown ha dit...

Hola Carles, com veig que estàs posat en el tema... Què en saps dels nous e-books? Saps si poden llegir qualsevol estàndar de PDF o solament uns PDFs preparats per a llegir-se amb els eBooks? Salut!

Carles Bellver Torlà ha dit...

Hola, Josep :-)

No sé a quins aparells et refereixes exactament... El Kindle d'Amazon està dissenyat per llegir els llibres i subscripcions de pagament d'Amazon, però també és compatible amb fitxers en format text o HTML (PDF directament no).

Altres, com l'iLiad (que crec que es pot comprar ací) sí que admeten PDF normal i corrent i no estan limitats per un sistema de control de drets (DRM).

Anònim ha dit...

Em referia a això, efectivament. És que no entenc com és possible que, per exemple, els d'Amazon no hagen pensat en el format PDF i, en canvi, sí en el Microsoft Reader. Em sembla que hi ha una espècie de guerra bastant intensa entre aquestes empreses per tal d'emportar-se bon tros del mercat. Adobe diu que està fent el possible perquè el seu estàndar siga llegible des de qualsevol aparell lector. No sé, crec que la tecnologia va molt per davant del cervellet d'aquests empresaris. Beta o VHF, s'hauran de posar d'acord.

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Etiquetes