Aquest blog s'ha traslladat a una adreça nova: blog.carlesbellver.com.

divendres, 28 de desembre del 2007

L'iPhone com a suport de lectura

screen shots

Scott McNulty se sorprèn que Wired hagi inclòs l'iPhone obert (jailbroken) en la llista dels Top 10 Gadgets of 2007. Diu que ell el va tenir obert menys d'una hora, perquè no va trobar res per instal·lar-hi que valgués la pena.

Jo en part l'entenc. Entre els centenars d'aplicacions, utilitats i galindaines de tota mena disponibles via l'instal·lador clandestí, amb prou feines n'hi hauria cap vertaderament profitosa. Bé, si tens un iPod touch sens dubte et pot interessar ficar-hi les aplicacions de l'iPhone que Apple va preferir deixar-ne fora: els mapes de Google o les notes, per exemple, o el correu electrònic. Però a banda d'això, el que trobo a faltar de debò és la possibilitat de carregar-hi els meus documents en format PDF. Tothom que ho ha provat està d'acord que aquesta pantalleta tàctil de 480 píxels resulta d'allò més còmoda i plaent com a suport de lectura, molt més del que hom pugui pensar a priori d'un aparell tan petit. Llegiu si voleu una opinió autoritzada en el bloc The Reader («On Books and Technology, Today and Tomorrow»).

Ara per ara, tanmateix, Apple no permet que l'usuari transfereixi els seus PDF a l'iPhone o iPod Touch. Probablement -s'admeten apostes- ho farà en una propera actualització del programari, però de moment només es poden llegir, amb el Safari, els PDF que hi hagi en un servidor web.

La solució temporal, encara que sembla matar mosques a canonades, consisteix a tenir un servidor web en el mateix iPhone, de manera que puguis connectar-te amb el Safari al localhost (127.0.0.1) i llegir els teus fitxers. Sortosament, l'Apache o el Lighttpd són a l'Installer.app :-) Només per això ja pagava la pena el jailbreak. M'he passat els fitxers amb el Cyberduck i he fet la prova d'utilitzar l'iPod touch com a biblioteca mòbil. Puc dir que els PDF de The Paris Review, quin goig, s'hi llegeixen meravellosament.

dissabte, 22 de desembre del 2007

Dates en català en l'iPod touch. I en l'iPhone?


Actualització 24 de desembre: confirmat que funciona també amb l'iPhone. Vegeu els comentaris d'aquest apunt i de la notícia original en el bloc Iphone en català. En Siirlabs hi ha una nova versió de l'iCatalanizer que defineix correctament la variable AppleLocale :-)

Un dels pocs detallets pendents en la recent catalanització de l'iPhone diuen que són les dates, que continuen visualitzant-se en castellà. En canvi en l'iPod touch, encara que no li apliquis aquest pedaç per traduir la interfície, les dates sí que ixen en català, sempre que l'hagis sincronitzat amb un mac que tingui el català com a primer idioma en les preferències del sistema (vegeu la guia visual de Softcatalà).

Regirant una mica el sistema de fitxers del Touch (i Google) he descobert que el format de les dates és controlat per la variable AppleLocale en el fitxer /private/var/root/Library/Preferences/.GlobalPreferences.plist. Si hi poses com a valor 'ca_ES' (sense les cometes), les dates ixen en català independentment de l'idioma de la interfície. Jo tinc la interfície en anglès, però el calendari em diu 'dissabte' :-)

Algú que tingui un iPhone obert i les habilitats necessàries, podria provar a editar el fitxer .GlobalPreferences.plist i veure si aquest truquet també hi funciona? Fixeu-vos bé si us plau que el nom comença per un punt i per tant es tracta d'un fitxer en principi invisible. Per a editar-lo, es pot transferir a un mac i obrir-lo amb el Property List Editor (part de les eines de desenvolupament XCode?).

Ja direu si us funciona o no... Potser el sistema de l'iPhone no inclou tants locales (fitxers de definició de dates i formats per a cada idioma) com el Touch, que es ven arreu del món. En aquest cas, sí el català no hi és, les dates probablement es visualitzaran en anglès, encara que tota la resta de la interfície hauria de continuar en català. I sempre podeu tornar a posar 'es_ES' en la variable AppleLocale per tornar a la situació anterior.

dijous, 20 de desembre del 2007

Think Secret plega

Think Secret anuncia que ha arribat a un «acord amistós» amb Apple que consisteix a deixar de publicar el bloc. A canvi, no es revela la font d'aquelles notícies que van provocar la demanda d'Apple.

Més informació sobre Think Secret i aquest cas tan alliçonador, al seu web i a la wikipedia.

dimecres, 19 de desembre del 2007

Agregador de blocs de mac en català

Mossegalapoma.cat ha creat un agregador de blocs de Mac en català.

Jiggy, o com crear aplicacions per a iPhone o iPod touch en javascript

Jiggy s'instal·la en l'iPhone o iPod touch i permet desenvolupar aplicacions natives en javascript d'una manera relativament fàcil i ràpida. Sorprenent.

dimarts, 18 de desembre del 2007

Com sincronitzar música i fotos a l'iPhone/iPod touch des de dos ordinadors

SwapTunesSi teniu dos ordinadors, per exemple un a casa i l'altre a la feina, i voldríeu passar música i/o fotos a l'iPhone o iPod touch des de totes dues fonts, justament això és el que us permeten fer aquestes petites utilitats, SwapTunes i SwapPhoto: allotjar dues biblioteques d'iTunes i/o iPhoto simultàniament en el vostre dispositiu mòbil i commutar d'una a l'altra quan vulgueu. És a dir, que són dues biblioteques separades, no es combinen pas en una.

Ací ens expliquen amb més detalls el funcionament: http://blog.psmxy.org/pkg-info/swaptunes/.

SwapTunes està disponible automàticament en l'Installer.app. Per a trobar-hi el SwapPhoto cal afegir-hi el repositori de Blaze (blazecompany.googlepages.com/blaze.xml).

dimarts, 4 de desembre del 2007

Safari en iPhone/iPod touch: 0.1% en les estadístiques de navegadors

L'altre dia esmentàvem de passada les estadístiques de navegadors. Avui llegeixo que segons Net Applications els accessos a web via iPhone ja superen llargament els de Windows Mobile, encara que els aparells amb el sistema operatiu mòbil de Microsoft circulin des fa molts anys i en siguin molts més.

L'explicació pot estar en el perfil dels usuaris de l'iPhone i en les bondats del navegador incorporat, el Safari mòbil.

(També cal dir que estem parlant de percentatges aparentment baixíssims: iPhone/iPod touch 0.1%, Windows Mobile 0.06%. Però significatius: 0.1% vol dir una de cada mil visualitzacions.)

Via MacPlus.

Etiquetes